
  

Contracts & Grants Directorate 

 
 

April 17th 2020 
 

Questions and Answers related to Contract services during the COVID-19 Pandemic 

 

Q1.  What if I am unable to fulfill the contract awarded to me because of the Coronavirus? 

A1.  You are obligated to perform your contract. If you do not perform at a satisfactory level, the 

contracting officer may take action to remedy the situation up to and including termination of your 

contract for non-performance. The Federal Acquisition Regulation (FAR) and Library regulations 

address performance issues during the COVID-19 pandemic.  

Some Library contracts are based on labor-hours and contain FAR Clause 52.249-14 – Excusable 

Delays. This FAR clause provides that the Contractor shall not be in default because of any failure to 

perform if the failure arises from causes beyond the control and without the fault or negligence of the 

contractor. The Library may terminate the contract for convenience if there is a delay in contractual 

deliverables to the government to enable the Library to secure the goods or services elsewhere.  

All Library contracts for commercial goods and services contain FAR Clause 52.212-4(f), which 

provides that the contractor shall be liable for default unless nonperformance is caused by an 

occurrence beyond the reasonable control of the contractor and without its fault or negligence.  This 

includes epidemics, quarantine restrictions, strikes, and other exceptional circumstances. The 

contractor must shall notify the contracting officer, in writing, as soon as it is reasonably possible after 

the commencement of any excusable delay. The notice must “set forth the full particulars in connection 

therewith, shall remedy such occurrence with all reasonable dispatch, and shall promptly give written 

notice to the Contracting Officer of the cessation of such occurrence.”  

This clause requires both notice and efforts to mitigate any potential impact. Maintain frequent 

communication with your Library contracting officer and/or contracting officer representative (COR) 

to set expectations and develop a plan. 

 

Q2.  What if I’m a subcontractor on a Library contract? How are subcontracts impacted? 

A2.  Contracts between a Prime contractor and its subcontractor(s) are considered commercial 

contracts. Subcontractors are encouraged to review agreements with their Prime Contractor 

representative to fully understand their obligations and recourse options in the event of impact to 

performance due to the Coronavirus.  
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Q3.  What if the closure of Library buildings or the non-availability of Library materials or 

personnel make it difficult or impossible to fulfill my contract? 

A3.  On March 24, 2020, the Library restricted access to its buildings to individuals performing critical 

functions.  If your work was impacted by those restrictions, assess the impact, complete tasks that may 

be done remotely or with materials on-hand, communicate with your contracting officer and 

contracting officer representative to establish a plan to perform to the maximum extent feasible under 

the contract including remote work.  Identify any schedule or delivery modifications that may help 

ensure full performance. Do not make significant changes to schedule, scope, deliverable, or cost 

without formal approval in writing from a Library of Congress Contracting Officer to do so. 

 

Q4. When this is all over, can the periods of performance be adjusted to shift everything so in 

essence no time is lost (for example, if the stop work order is in effect for 30 days do we modify 

the contract and shift everything 30 days so the maximum worked POP is not any different than 

it was before exclusive of the downtime)? Or will the lost time simply be lost by the stop work 

order? Will the Library automatically adjust all periods of performance to accommodate the 

time of stopped work?  

A.4. The answer depends on the type of contract. Some contracts may be extended, others may enable 

the contractor to increase throughput once the stop work order is lifted, and some contracts cannot be 

effectively deferred.  The Library will not automatically adjust periods of performance. Existing 

restrictions on fiscal year funding prevent extension in some cases. 

Communicate with your contracting officer and COR, assess the impact, and establish a plan to 

perform to the maximum extent feasible under the circumstances. The contracting officer will evaluate 

contracts on a case-by-case basis to determine whether the periods of performance on contracts can be 

extended.   

 

Q5. May we invoice for work that has been performed?  For example, invoices under a firm 

fixed price contract that cover a month where the stop work order was issued on the 25th of the 

month?   

A5. You may invoice the Library for all work that has been completed and accepted by the COR.  You 

may not invoice for work or other costs unless they are explicitly covered by your contract.   
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Q6. Due to the nature of my contract I will not be able to continue my work until the library 

opens back up for non-essential personnel. How can I address costs I incur as a result of the 

suspension of work? 

A6. The contract clause 52.242-15 Stop-Work Order authorizes requires the contracting officer to 

modify the contract to make an equitable adjustment in the delivery schedule or contract price, or both, 

if the stop-work order results in an increase in the time required or costs allocable to contract 

performance and you assert your right to the adjustment within 30 days after the end of the period of 

work stoppage.  Requests for equitable adjustment will be reviewed on a case-by-case basis.  The 

Library does not guarantee payment for work performed after a stop work order has been issued. 

 

Q7. Will the LOC pay for continued performance of services during the stoppage to retain staff 

dedicated to performance of contract obligations once the Order is lifted and work resumes? 

Will the Library continue to pay contractors for continued performance while the Library 

buildings are inaccessible? 

A7. You will be paid for work performed before the stop work order was issued.  If you are issued a 

stop work notice, then the Library will not pay for services that are not being rendered. We will 

consider equitable adjustments claimed under the terms of the contract. You will need to submit a 

request for equitable adjustment for any costs incurred after a stop work order has been issued.  

Requests for equitable adjustment will be reviewed on a case-by-case basis.  The Library does not 

guarantee payment for work performed after a stop work order has been issued. If you are continuing 

performance offsite, the Library will continue to pay for work completed.   

 

Q8. Will the Library consider return-to-work solutions that include measures for social-

distancing as promoted by the CDC? If the work does not require team members to interact with 

each other, can the contractor propose a solution to provide for work stations a minimum of 6 

feet apart in order to commence on-site work? 

A8. At this time, access to Library facilities is restricted until further notice.  Because the health and 

safety of Library employees, contractors and other visitors is our first priority, the Library is carefully 

and continuously monitoring information from the Centers from Disease Control and Prevention, local 

area health departments, and our Federal partners so that the Library can respond rapidly as conditions 

change regarding COVID-19 coronavirus. 

The Library will consider contractor-proposed solutions to resume work on Library contracts.  

However, any solutions requiring access to Library buildings must be consistent with the Library’s 

policies and restrictions on access to Library facilities.  You should work with your contracting officer 

and COR on a feasible plan to resume on-site contract work safely.   

 


